Uppdatering 2022-08-08

Sommaren verkar ha varit gynnsam för trädgården, det mesta växer så det bara knakar! Skörd finns av allt från squash, grönkål, ärtor, morötter, gurka m.m. Det surrar friskt bland blommorna och det prunkar verkligen överallt. Ogräset trivs det med så en del rensning har behövts under sommaren. Hjortarna har knaprat i sig en del av bl.a. mangold, ärtor och morötter men vi har lagt ut mer fårull så förhoppningsvis låter de det mesta vara i fred.

Lördag 20/8 kl.11-14 är det Mumblingdagen med aktiviteter på Bofors stationsområde, bl.a. rundvisning i trädgården. Varmt välkommen att besöka och kika runt då 🙂

 

Uppdatering 2022-06-30

Nu börjar det verkligen hända grejer på Gråbo Trädgård! Jorden är lite kinkig på så sätt att den är extremt fattig på näring men verkar vara fenomenal på att hålla fukten. De gurkväxter som planterats i det soligaste läget har vuxit fint trots de riktigt heta dagarna. Vi gödslar på här och var och övriga plantor har tagit sig bra. Här och där börjar det blomma. Vi fick med en hel del ogräsfrön i jorden men några av dem är fina violer och vallmo så de får stå kvar där de dyker upp. Mållor och andra oönskade inslag drar vi upp och låter ligga kvar på jorden att torka ut för att sedan mylla ner och ge jorden mera mull.

Det har även kommit på plats en del träskyltar för att visa vad det är som växer. Hittills är inga växter inköpta till trädgården utan allt har på olika sätt skänkts genom privatpersoners generositet att dela plantor från sin trädgård eller skänka överskott av fröplantor. Anja som är samordnare för odlarna har även drivit upp en hel del plantor från frö som nu planteras ut för att fylla de tomma ytorna.

Ännu har ingen fast form eller strategi tagits fram, allt är möjligt att påverka. Det vi i projektet önskar är att trädgården ska formas utifrån de personer som odlar i den och här finns det plats för fler! Alla som är intresserade av att odla i Gråbo Trädgård är välkomna. Ta kontakt med Anja på stadsodling@mockelnforeningarna.net eller telefon 070-370 04 11 för mer information.  Gå gärna med i Facebookgruppen för bilder och för att följa arbetet HÄR 

 

Uppdatering 2022-05-13

Jorden är på plats och odlarna är igång! Det är nu öppet för alla som vill vara med och odla tillsammans på de förberedda ytorna runt Gråbo. Det finns även en del redskap på plats som bl.a. spade, skottkärra, grep och bygelhacka. Flera av de intresserade odlarna har redan bidragit till platsen med plantor från sina trädgårdar och frösamlingen som ska ner i jorden börjar bli rejäl.

Allt är givetvis i uppstart och i skrivande stund har endast ett par träffar genomförts men fler är på gång.

Den som samordnar odlingen är Anja Weidt och hon välkomnar alla som vill vara med och odla!
Nyfiken? Kontakta Anja på stadsodling@mockelnforeningarna.net eller telefon 070-370 04 11
Du kan även gå med i gruppen Gråbo Trädgård på Facebook, Klicka HÄR Där finns bilder och tider för när odlarna träffas och vad som händer i trädgården.

 

Uppdatering 2022-03-24

Solen har börjat väcka naturen till liv och projektet likaså. Nu planeras för fullt att anlägga jord så att bäddar kan skapas och växter så småningom planeras in. Parallellt planerar vi även för en inbjudan till allmänheten och föreningslivet för en träff för information om trädgården och dess möjligheter framledes.

Många mindre delprojekt är på rull som ex hur vi ska skapa bra insamlingsmetoder för regnvatten och hur platsen ska fungera som informationscentral för pollinerares betydelse.

Även insektshotell är en viktig sak att ta tag i inför sommaren, både varianter som hela stockar och mindre vägghängande blir aktuella.

 

Uppdatering 2022-02-01

Nu mitt i vintern är det givetvis mindre aktivitet här ute vid Gråbo. Däremot har vi idag inspekterat det lilla huset nedanför slänten, mellan Gråbo och Korpkullen. Det är ett fint litet hus som kommer bli förråd för redskapen som ska användas i trädgården. Lyckligtvis kommer inga stora grejer att behöva fixas med förrådet så vi kan lägga pengar på annat, och det kommer behövas! Vi behöver fixa både redskap, vattentunnor och massa annat. Just nu inväntar vi arbetet som beskrevs tidigare.

 

2021-09-22

Nu har vi efter ett längre uppehåll under sommaren pga att tillgången på grävmaskinist från Karlskoga kommun (en del av finansieringen) varit ytterst begränsad – men nu är det gjort en hel del! Två ytor är nu grävda ytterligare, en på framsidan av Gråbo och en på baksidan. Dessa ska nu förberedas med ett lager lera för att jämna ut samt behålla fukt och sedan är det dags för matjorden som ska bli själva odlingsbäddarna. Troligen blir denna del gjord först framåt våren då det återigen är svårt med tillgången på anläggare (grävmaskin etc.) Ytan som vetter mot Korpkullsvägen är rensad från snöbär med hjälp av grävmaskin. Planen är att täcka med jord och så in ängsfrö för lång blomning under nästa sommar.

Detta har hänt och är på gång:

  • Träd som var i dåligt skick eller som försvårar odling i parken är fällda under sommaren 2021. Virket från en stor ek som fälldes är på väg att omvandlas till virke som ska användas för att bygga någon slags möbel, troligen bänk eller bord i trädgården. En del träd är hamlade, dvs beskurna för att må så bra som möjligt.
  • Borttagning av invasiva växter såsom snöbär och lupiner på de områden som ska odlas är gjort för stunden och kommer bli ett löpande arbete för att hålla trädgården fin.
  • En hårt packad grusgång är skapad från ytan vid vändplanen nere vid stationshuset för att skapa möjlig ingång i trädgården från det hållet. Det är viktigt att så många människor som möjligt ska kunna ta sig runt i trädgården och då krävs en gång som klarar både rullstolar, rullatorer, barnvagnar etc.
  • Planering för inbjudan till en visning för allmänheten och information om bildande av en odlarförening som kommer få odla i parken. Om du är intresserad av att delta på en sådan informationsträff, meddela detta till sofia.tungfelt@mockelnforeningarna.net så ser vi till att du får en inbjudan när datum bestäms. Preliminärt i slutet av 2021. Vi arbetar just nu med att hitta ramverket som ska gälla mellan vår nya organisation och Karlskoga kommun.

För att se en karta över trädgårdens planerade form, klicka här: Gråbo-situationsplan_20210108