Sammanfattning:
Projektet Ätbart för pollinerare och människa Etapp 1 och 2 är en idé om hur innovativ samverkan mellan kommun och civilsamhälle skulle kunna skapa ett attraktivt parkområde, skapa förutsättningar för fler pollinerare samt öka kunskap gällande pollinerares betydelse. Idén bygger på att människors engagemang har ett samhällsvärde och att allt fler börjar inse vilken betydelse pollinerare har för den mat vi äter. Genom att skapa förutsättningar för människor att engagera sig gemensamt kan synergieffekter skapas. Synergieffekter som kan gynna såväl pollinerare som kommun och civilsamhälle.
Bakgrundsbeskrivning
Bofors stationsområde ingår i ett riksintresseområde. På området finns bl.a. arbetarmuséet Gråbo samt f.d. arbetarbostaden Korpkullen och två stationshus. Nya stationshuset har besöksverksamhet med guidade turer kring järnvägens historia. I museet kan man ta del av tre levandegjorda hem daterade åren 1885, 1918 och 1942. Som mest bodde nio familjer i Gråbo samtidigt.
Målet är att området i sin helhet ska ha ett varierat utbud av träd och växter där miljön stöder pollinerares och människors behov. Att odla växter som ger mat åt såväl pollinerare som människa visar på hur viktig mångfalden är för oss alla samt visa på historiska kopplingar till vad som tidigare odlats på platsen.
Även omkringliggande områden ska genom att skapa ängsmark skapa en gynnsam tillvaro för pollinatörer.
Syfte (sammanslaget Etapp 1 och 2)
- Att skapa ett attraktivt park-/kultur-/trädgårdsområde på Bofors Stationsområde för pollinerare och människor, skyddat från skadedjur genom byggnation av staket runt odlade områden.
- Att undersöka och etablera nya driftsformer för naturnära odling/parkmiljöer i samverkan mellan kommun, Örebro länsmuseum och civilsamhälle.
- Sprida kunskap om pollinerares betydelse för mångfald och ekosystemtjänster.
- Att skapa möjligheter för nya individer/grupper att bli delaktiga, och verksamma, i det lokala föreningslivet.
- Att områden runt odlingarna ska vara gynnsamma för pollinatörer genom att omarbetas till ängsmark.
Uppdragsmål
Att ha skapat ett attraktivt park-/kultur-/trädgårdsområde med tillhörande fungerande drift på Bofors Stationsområde för pollinerare och människor senast 31/12 2022. Fortsättningen i etapp 2 bygger på att skapa skydd för odlingarna genom staket runt odlingsytor, ängsmark runt området och fördjupade insatser gällande utbildning i pollinatörers betydelse.
Avgränsningar
Uppdraget är avgränsat till den kulturhistoriska parken runt Gråbo och inte påverka övriga områden på Bofors stationsområde. Uppdraget kommer inte heller att tillgänglighetsanpassa parken utan bara jobba med att öka tillgängligheten, t.ex. genom att skapa gångar samt ev sätta upp ledstång/räcke vid behov.
Målgrupper
Åtgärden riktar sig direkt mot allmänheten i första hand för att hitta intressenter som vill driva och odla i parken. I andra hand är allmänheten, skolor, förskolor och integrationsfrämjande grupper målgrupper för att besöka parken och ta del av information gällande pollinerares betydelse.
Leverans/leveranslista
Uppdraget ska leverera en kulturhistorisk trädgård med ätbara växter för bi och människa. Uppdraget ska även leverera en organisation som ansvarar för driften av parken. Informationstavla om de positiva effekterna parken har för pollinerare och därmed även för människors matförsörjning ska skapas fysiskt och digitalt. Då parken ska bidra till att skapa möjligheter för nya individer/grupper att bli delaktiga, och verksamma, i det lokala föreningslivet ska uppdraget även bidra med att skapa rutiner för hur man som besökare kan engagera sig i parken.
Uppdragsorganisation
Uppdragsägare: Magnus Jordan, Samhälle och Serviceförvaltningen
Uppdragsledare: Sofia Tungfelt, Möckelnföreningarna
Uppdragsgrupp:
Oscar Säwström, kommunbiolog
Lisa Lundqvist, Örebro Läns museum
Kerstin Franz, Parkförvaltningen
Daniel Cullberg, kommunikatör KUF
Åtgärder i Etapp 1:
Åtgärd 1: Framtagande av projektplan, kommunikationsplan och arbetsgrupp för projektet
- Skapa tydlig struktur över projektets uppbyggnad, organisation, syfte och mål.
- Ta fram bakgrundsinformation (befintliga pollinerare)
- Kartläggning av områdets tidigare användning gällande växtodling ink floran.
- Ansöka om eventuella tillstånd och dispenser som krävs.
Åtgärden ska skapa och etablera ramarna för hur odlingen ska gå till för att skydda och främja pollinerare, vilka växter som är viktiga och vilka övriga faktorer som är avgörande för att populationen pollinerare ska öka.
Åtgärd 2: Anläggande av grundläggande struktur i den kulturhistoriska parken
- Framtagande av ritning för odlingsbäddar
- Schaktnings- och planeringsarbete
- Tillförsel av material (jord, grus, sand)
- Anlägga gångar och parkbänkar
De enskilda odlingsbäddarna kommer att förvaltas av de individer som odlar. Varje odlare kommer att ingå som medlem i en förening, som utgör part gentemot Karlskoga kommun och Möckelnföreningarna. Det övergripande ansvaret för förvaltning av Bofors stationsområde vad gäller parkområde och fastigheter kommer fortsatt innehas av Karlskoga kommun i vilken den kulturhistoriska parken blir en del.
Åtgärd 3: Iordningställa förråd på området.
- Skapa förvaring för redskap
- Renovera och anpassa byggnad
I anslutning området där den kulturhistoriska parken planeras, finns en byggnad som tidigare fungerade som dass/förråd för boende i arbetarbostäderna. I denna byggnad ska förråd till odlarna skapas. Arbetet innebär renovering och anpassning av byggnaden för ändamålet. Detta arbete kommer medföra en restaurering av byggnaden.
De enskilda förråden kommer att förvaltas av de individer som odlar i den kulturhistoriska parken.
Åtgärd 4: Bevattningsmöjligheter
- Skapa tillgång till bevattningsmöjligheter
- Anpassa tillgängligheten på lämpligt sätt för odlarna.
Det övergripande ansvaret för förvaltning av Bofors stationsområde vad gäller parkområde och fastigheter kommer fortsatt innehas av Karlskoga kommun i vilken bevattningsmöjligheten blir en del.
Åtgärd 5: Informationsspridning/Informationscentral
- Skapa digital informationsspridning gällande pollinerares betydelse
- Skapa fysisk informationsspridning gällande pollinerares betydelse
Det är viktigt för att skapa förutsättningar för skydd av pollinerare på lång sikt. Informationsspridningen kommer ske både digitalt via hemsida och fysiskt på plats i och runt odlingarna. Att arbeta med informationsspridning skapar goda förutsättningar för att platsens besökare ska få kunskaper som på sikt skyddar och gynnar pollinerare efter projekttidens slut. Informationen kommer handla om pollinerarnas betydelse för ekosystemtjänster
Åtgärd 6: Skötselplan
- Skapa skötselplan för den kulturhistoriska parken
- Tydliggöra tillvägagångsätt för skötselplanen
- Fastställa dokumentation för skötselplan
Skötselplan ska skapas för att ge konkreta verktyg, tillvägagångssätt och dokumentation för att säkerställa odlingarnas framtida skötsel. Gällande drift och aktivitet efter projekttiden är det viktigt att grundligt skapa en organisation som förvaltar och utvecklar den kulturhistoriska parken. I planen ska ingå att definiera förhållandet mellan dels odlarna, markägaren Karlskoga kommun och Örebro Läns museum. Målet är att odlarna ska ingå i, samt bidra till, visionen för Bofors stationsområde som en levande miljö för pollinerare.
Åtgärd 7: Inventering av pollinerare och mätning av projektets effekter
- Nollmätning av pollinerare inför projektet
- Uppföljande mätningar av pollinerare årligen på området
- Planera för kontinuerlig mätning av pollinerare
Utvärdering av projektet kommer göras årligen under projekttiden för att utvärdera insatserna. En nollmätning görs innan den kulturhistoriska parken börjar anläggas och sedan görs mätningar för uppföljning. Den förening som bildas gällande skötsel av den kulturhistoriska parken bör ha i sitt arbete att kontinuerligt följa upp förekomst av pollinerare på Bofors stationsområde.
Åtgärder i Etapp 2:
Åtgärd 1: Framtagande av projektplan, kommunikationsplan och arbetsgrupp för projektet
Åtgärden ska skapa och etablera ramarna för hur aktiviteterna ska genomföras, vilka personer/kompetenser som är viktiga för detta.
Åtgärd 2: Ängsmark – iordningställande av ny ängsmark (5000 m2)
- Framtagande av ritning för ytor som ska bli ängsmark
- Planering och genomförande av markarbete
- Insådd av ängsfrö
De enskilda ängsytorna kommer skötas separat från odlingsytorna i trädgården. Skötselplanen för vem som ansvarar för vilken del i området är en viktig del. Det övergripande ansvaret för förvaltning av Bofors stationsområde vad gäller parkområde och fastigheter kommer fortsatt innehas av Karlskoga kommun i vilken den kulturhistoriska trädgården blir en del.
Åtgärd 3: Ny gärdesgård (200 m)
- Ritning för placering
- Markberedning för byggnation
- Byggnation av gärdesgård
Pollinerares liv och leverne är avhängigt att växterna i trädgården skyddas från skadedjur, bl.a. klövdjur. En gärdesgård byggd på tidsenligt vis i kombination med andra åtgärder ska bidra till att skydda odlingarna och därmed ge bättre förutsättningar för pollinerare.
Åtgärd 4: Växtmaterial att odla inkl. jordförbättring
- Trädgården ska utökas med större andel perenner såsom träd och buskar.
- Markarbete och planering för placering
- Val av sorter som passar kulturhistoriskt och som ger lång blomningstid
I området finns en del sälj och lövträd som ger tidig mat till pollinerare. Detta utbud av mat tidigt för pollinerare ska utökas genom plantering av träd och buskar som ger mat även till människa. För att ge dessa växter bra förutsättningar ska god planering för platsen göras och jorden gödslas.
Åtgärd 5: Skyltar med beskrivning av odlingarna, ängsmarken och pollinatörerna samt namnspecifik skyltning av enskilda växter
- Val av material för skyltar samt layout
- Generell information om pollinerare i trädgården
- Specifik information om växter i odlingarna
- Skylt vid infart till området
Det är viktigt för att skapa förutsättningar för skydd av pollinerare på lång sikt. Att arbeta med informationsspridning skapar goda förutsättningar för att platsens besökare ska få kunskaper som på sikt skyddar och gynnar pollinerare över tid.
Även skylt vid infarten till området ska hjälpa besökare att hitta till platsen.
Åtgärd 6: Utbildning och guidning
- Framtagning av utbildningsmaterial
- Inbjudan av ex förskoleklasser och integrationsgrupper
- Genomförande av utbildningstillfällen
- Guidning av besökare
Genom att bjuda in skolor/förskolor kan barn och lärare få utökade kunskaper om pollinatörer, odlingar och hur man kan gynna ängsväxter och bivänliga växter i sin närmiljö. Det är också lämpligt att bjuda in integrationsgrupper som får ta del av kultur och natur. Utöver det kan även en bred allmänhet bjudas in för att öka intresset för att ta hand om Gråbo trädgård.
Åtgärd 7: Uppföljning av pollinatörer
- Uppföljande mätningar av pollinerare årligen på området
- Planera för kontinuerlig mätning av pollinerare
Inventering av pollinerare och mätning av effekter av projektet kommer göras årligen för att utvärderainsatserna. Denna uppföljning blir som en utvidgning av den uppföljning som genomförts i första projektet.
Avveckling
När uppdraget är slutfört är den kulturhistoriska trädgården i drift likväl som skötselplan för ängsmark, odlingar och kringliggande ytor. Efter projektets avslut återstår inget arbete för projektgruppen.
Utvärdering
Den huvudsakliga utvärderingen består i att området med tillhörande skötselplan fungerar. Därtill ska slutlig inventering av pollinerare visa på hur pass lyckosamt projektet varit.
Uppföljning
Resultatet av projektet, den kulturhistoriska trädgården vid Gråbo med kringliggande ängsmark, kommer skötas och driftas i samverkan mellan civilsamhället, Örebro läns museum och Karlskoga kommun. Gråbo trädgård har via Möckelnföreningarna och erhålla en gratis hemsida för uppdatering av aktiviteter och information. Informationscentralen kommer erbjudas att skötas av den nyskapade organisationen av odlare.
Kontakt:
Sofia Tungfelt
Projektledare, Möckelnföreningarna
Tel: 070 380 07 15
e-post: sofia.tungfelt@mockelnforeningarna.net